088-0351360

Bereikbaar op werkdagen van 07:30u - 16:00u

Verspaner

Beroep

Als machinaal verspaner geeft je met behulp van bewerkingsmachines vorm aan een hard materiaal. Denk hierbij aan staal, gietijzer, messing, brons en kunststof. De machines snijden met behulp van snijgereedschap materiaal weg. Draaien, frezen en slijpen zijn benamingen voor verspaningstechnieken. Afhankelijk van je uitstroomrichting vind je werk bij verspaningsbedrijven, onderhoudswerkplaatsen en gereedschapmakerijen. Als verspaner moet je nauwkeurig kunnen werken.

Beroepsperspectief

  • Conventioneel draaier

Als draaier werk je met draaimachines waarmee je cilindervormige producten maakt. Dit doe je aan de hand van technische werktekeningen. Je meet en controleert de producten met precisie meetgereedschap.

  • Conventioneel frezer

Als frezer leer je met grote nauwkeurigheid freesmachines in te stellen en te bedienen. Aan de hand van een werktekening maak je freesonderdelen die gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld machines.

  • Fijnmechanisch verspaner

Je bent wat ze noemen een “Pietje Precies”. Als fijnmechanisch verspaner werk je namelijk op de duizendste millimeter nauwkeurig.

  • CNC draaier/frezer

Hier zijn wij mee in ontwikkeling. Informeer naar de mogelijkheden/stand van zaken.

Toelatingseisen

Wij bieden, waar mogelijk, een 3-jarige BBL niveau 3 opleiding aan. Een andere optie is een 2-jarige BBL niveau 2 opleiding. Aan de hand van een intakegesprek bepalen we of je wordt toegelaten tot de opleiding. Een vmbo-diploma in de basisberoepsgerichte leerweg sector techniek of in een andere sector, met wiskunde en/of natuurkunde heeft de voorkeur.

Video